tabung dude

Friday, September 23, 2011

tips untuk melindungi diri dari kejahatan manusia :)


assalamualaikum  ^^.

semalam aku terjumpa bende alah ni mase blogwalking.so aku post kat belog aku nie untuk dikongsikan bersama.beware gurlss!!
Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong. Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.

Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti. Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang .

Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa. Kes baru-baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita ..

Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam. Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai-beraikan mereka. Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka,

Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.
Pertama, wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.
Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!
Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam! Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai-ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !


Jadikan amalan :

1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!!!.aku :


aku ta tahu sejauh mane kesahihan bende alah nie.tapi aku rasa kita perlu ambil serius bende-bende yang macam nie.sangat ta mustahil untuk ia berlaku pada zaman sekarang nie.yang penting kita perlu sentiasa berwaspada okie!??


but i got one tip that can prevent u from all this kind of things.InsyaAllah.wanna know what is that?!!

amalkan ayatul Kursi.


yess yess!!ummi aku selalu pesan kat aku, kalau na keluar rumah tuu selalulah baca ayat Kursi.jadikan amalan harian.insyaAllah kita akan dilindungi oleh Allah dari semua kecelakaan yang terdapat kat dunia nie.so ape lagi, pahni hafal laa yee.ape class just buat ayat Kursi tu sebagai hiasan di dinding-dinding rumah tanpa korang amalkannya?!!

memandangkan sekarang nie manusia akhir zaman,ragamnya memang ta pernah terfikir dek akal, so jadikanlah ayat Kurni nie sebagai pelindung kita.yelaa dengan kes simbah acidnye, dengan kes culik+bunuh+bakar+kerat-keratnye.perghh haiwan pon ta buat sume bende tuu babe!!

kita ta tahu ape yang akan terjadi pada kita esok hari.even sekejap lagi pon kau ta tahu an an?!!so jumm la kita sama-sama bergantung harap pada Allah.ingat tiada upaya kita hanya dengan izin Nya!!  so that is the BEST way to do.every single thing yang kita na buat seboleh-bolehnya sandarkan ia hanya kepada Allah.

aku pon tade lah tinggi mane pon ilmu yang aku ade.tapi apelah salahnye ilmu yang sedikit nie aku kongsikan untuk amalan dan kebaikan kite bersama  ^^.


wallahu'alam.renung-renungkan  :))assalamualaikum~2 comments:

thanx sebab sudi baca post nie..anything to say??just leave your coment here :)
thanks for reading and please come again (n_n)